Logo

Základní škola a mateřská škola
K Dolům v Praze 12

1. březen 2022

Jak mluvit s dětmi o válce a další informace

JAK MLUVIT S DĚTMI O VÁLCE

Je bolestně těžké mluvit s dětmi o válce. A vzhledem k tomu, že děti mají přístup k médiím, je téměř nemožné je ochránit před děsivými a matoucími světovými událostmi. To, co říkáme našim dětem, závisí na jejich věku, otázkách, které kladou, a na našem vlastním politickém a morálním přesvědčení. Ať už se cítíme ohledně toho, co se děje na Ukrajině jakkoliv, chceme povzbudit děti, aby se i nadále zajímaly o svět, vážily si mírových řešení problémů a bez obav za námi chodily s dotazy a obavami a důvěřovaly v to, že svět může být bezpečné místo. 

Aktuální situace na Ukrajině je abnormálně složitá hlavně pro její obyvatele. Přísun negativních zpráv a nejistý vývoj ale samozřejmě dopadá i na nás dospělé a v neposlední řadě i na naše děti zde v ČR. Na linkách Linka Bezpečí 116 111 Rodičovská linka 606 021 021 vás i děti rádi vyslechnou a poradí se všemi vašimi dotazy. Obě linky jsou anonymní, zdarma a k dispozici jsou nonstop. Pomůže vám určitě i přehled tipů pro děti a rodiče, které vám současnou situaci alespoň trochu ulehčí - ZDE.

Tématu Jak mluvit s dětmi o válce se věnuje i Centrum Locika. Užitečné informace ale najdete i na webech edu.cz a stránkách Člověka v tísni, kde se doporučení týkají přímo práce se školními kolektivy. 

 


 

100 MILIONŮ DAROVANÝCH PPF GROUP A THE KELLNER FAMILY FOUNDATION ZAMÍŘÍ NA VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ UPRCHLÍKŮ Z UKRAJINY

Skupina PPF, prostřednictvím Nadace PPF, a rodinná nadace manželů Kellnerových dnes oznámili, že se s ministrem školství Petrem Gazdíkem dohodly na poskytnutí společného daru v objemu 100 miliónů korun na program financování základní školní docházky a začlenění dětí uprchlíků z Ukrajiny postižené válkou.

Jak uvedla skupina PPF na svém Twitterovém účtu: Válka do Evropy 21. století nepatří. 

Celá tisková zpráva - ZDE

 


 

DEZINFORMAČNÍ KAMPAŇ ZAPLAVILA SOCIÁLNÍ SÍTĚ. OVĚŘTE SI VŽDY PŘÍSPĚVEK PŘED JEHO SDÍLENÍM 

Dezinformace a hoaxy stejně jako seriózní novinařina vychází z nejdůležitějších událostí doby. Fake news využívají aktuálních témat k šíření někdy neúplných, zkreslujících i poplašných informací. V posledních dvou letech se uživatelé internetu setkali s hoaxy deformující koronavirovou situaci. A nyní přišlo na řadu nové téma – Ukrajina. Na internetu a sociálních sítích každý den narazíte na nové a nové "zaručené informace", které ale určitě předem ověřte, zvláště tehdy, pokud je chcete dále sdílet. Sdíleným nepravdivých informací lže často více uškodit než pomoci. Důležité informace k tématu hoaxů, fake news a dezinformací obsahuje i portál O2 Chytrá škola.

Do blokace dezinformačních webů se zapojilo sdružení CZ.NIC, které po intenzivních konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení Vlády ČR zablokovalo vybrané dezinformační weby (s českou národní koncovkou .cz), které ohrožovaly naši národní bezpečnost. 

Další inforace - ZDE 

 

zpět na výpis aktualit