Logo

Základní škola a mateřská škola
K Dolům v Praze 12

17. září 2021

Pozvánka na akci Zažít Prior jinak

Dobrý den,

 rádi bychom Vás/tě pozvali na akci Zažít Prior jinak, která se koná v sobotu 18. září (od 13.00) v bývalém obchodním domě Prior na Sofijském náměstí (v rámci kampaně Zažít město jinak). V současné době se rozhoduje o budoucnosti této budovy umístěné v centru městské části Praha 12, přičemž jednou z variant je pronajmutí prostoru na 50 let soukromému investorovi, což s velkou pravděpodobností znamená zbourání této brutalistické budovy. Modřanský Prior výrazně utrpěl změnou režimu v roce 1989, protože zrovna v tento přelomový rok byl dostaven, částečně otevřen byl až v roce 1995. V současné době funguje předělané spodní patro jako obchodní pasáž, část budovy je pak využita jako další prodejní prostory a velká část jako sklady. Je škoda, mít na ústředním náměstí městské části zrovna sklady, zároveň by byla škoda o takový dům a zejména konkrétní prostor přijít, byť "jen" na 50 let. Modřanům a celé Praze 12 přitom zoufale chybějí prostory pro provozování kulturních akcí, chybí tu velká pobočka knihovny, chybí tu místo, kde by se lidé mohli scházet. To všechno by mohl Prior nabízet a stát se opravdovým srdcem městské části. Chtěli bychom představit Prior jinak, než jak ho většina obyvatel zná a akce Zažít Prior jinak je k tomu skvělou příležitostí. Kromě tří prohlídek (od střechy do podzemí) se můžete těšit na tři přednášky, kulturní program a bohaté pohoštění, které bude na místě k dispozici díky Ireně Koutské a žákům programu Montessori ze ZŠ Na Beránku. A hlavně na setkání a diskusi o tom, jaký Prior bychom vlastně v Modřanech chtěli. Budeme se těšit!

Za organizátory

Jiří Kadlec a Jiří G. Růžička

  

   

Prohlídky Prioru: 13.30, 14.30, 15.30

Přednášky (od 16.30): Pavel Karous o socialistické architektuře, Petr Vorlík o špatné památkové ochraně těchto budov a Martin Franc o nakupování za socialismu.

Další program: na místě najdete automat na umění Artmat (https://artmat.eu), stánek tu bude mít Městská knihovna v Praze (pobočka Vazovova - https://www.mlp.cz/cz/pobocky/modrany/) a čtrnáctideník A2 (https://www.advojka.cz/). Součástí programu bude výstava Modřanský Prior brutálně krásný, v rámci sítotiskové dílny si budete moct vytvořit triko s motivem akce, děti budou moci Priorem projíždět na vlastních samohybech, na místě bude možné také vyměnit oblečení (swap), bude se tu také žonglovat anebo jezdit na surfu. Po skončení programu Vás Pavel Karous (http://www.vetrelciavolavky.cz) provede po sochách v okolí.

 

 

https://zazitmestojinak.cz/locations_/praha/praha-12/modransky-prior

  

https://cs.wikipedia.org/wiki/Obchodní_dům_Prior_(Modřany)

zpět na výpis aktualit